Sunt persoane care ar prefera să-și trăiască o viață total lipsită de conflicte.

E posibil oare asta? -Nu
Este nevoie de conflicte în viața noastra? -Da!

Să începem cu faptul că conflictele sunt de două tipuri - reale și inventate.

Un conflict real apare atunci când două interese se bat cap în cap. Soluţionarea unui astfel de conflict este orientată spre obţinerea unui anumit rezultat – înlăturarea divergenţelor.
Atunci când doriți să schimbați ceva ce nu vă mai satisface în viața de zi cu zi, la muncă, activități sociale veți fi nevoit să intrați în conflict cu cineva. Dar vorbim despre un conflict constructiv.

Un conflict inventat implică complexe personale, descărcarea emoțiilor negative, manipulare. Astfel de conflicte nu au ca scop soluționarea conflictului propriu-zis, ci doar satisfacerea nevoilor emoționale, dorința de a jigni, de a umili.

Astăzi vom discuta doar despre conflictele reale, deoarece conflictele inventate necesită autoanaliză personală de sinestător, sau cu ajutorul unei persoane terțe, cel mai recomandat fiind un specialist în domeniu, un psiholog de exemplu.

Mulți oameni preferă să evite conflictele pentru a continua să fie într-o lumină favorabilă pentru sine, în ochii altor persoane, cu prețul propriilor frustrări și a dorințelor neîmplinite.

!!! Rețineți !!!
Dacă doriți să schimbați condițiile care deja nu vă mai plac, să mergeți în sus pe scara carierei, să fiți auziți de partener, prieten, părinte, cu care aveți neînțelegeri, va fi nevoie să vă implicați într-un conflict, dar unul constructiv.

La ce trebuie să atragem atenția înainte de a intra într-un conflict?

  1. Mai întâi, notați pe foaie o listă cu scopuri clare, ce ați vrea să obțineți din această discuție.

  2. Deseori când are loc un conflict, careva din persoane își pierde controlul asupra emoțiilor, și ori devine foare agitat, ori din contra se blochează și nu mai poate scoate nici-un cuvânt.

Există o regulă importantă- CEL ce-și pierde controlul emoțiilor- este păgubașul.
De ce? În primul și în primul rând prin dauna morală proprie- consum de energie, slăbirea sistemului nervos, dureri de cap. Pe lângă asta are loc pierderea autorității, antenției interlocutorului, a timpului personal, a capacității de convingere etc

   Deci avem nevoie să nu ne identificăm cu emoțiile noastre negative dar să le dizolvăm. Cum o facem? Prin metoda “Conștientizarea și Un pas într-o pare”. 

Metoda “Conștientizarea și un Pas într-o parte”

  • Atunci când simțiți valul emoțiilor, luați o pauză pentru a răspunde la careva întrebări. "Ce simt eu acum? Ce emoții am? În care parte a corpului se află ele? Ce reacție am la aceste emoții?"

Încercați să observați ce culoare la ochi are persoana din fața voastră, ce formă are la nas? Ce culoare are la păr? E sur? E blond? În ce e îmbrăcat? Ce haine are? Ce culori prevalează în îmbrăcămintea sa.
În așa fel, noi mutăm focusul de la ceea ce ne spune interlocutorul la vorbitorul propriu zis.

Acest procedeu vă oferă timp să vă calmați, să vă restabiliți respirația uniformă și să opriți vârtejul emoțiilor propii.

  • Apoi puneți-vă întrebarea “Oare ce familie a avut acest om, oare ce copilărie?” Astfel veți vedea în acest om deja nu un matur, ci un copil mic care a îmbătânit. Asta vă va schimba atitudinea față de cuvintele lui.
    Întrebați-văce simte acest copil? Ce scop are el? Ce stă în spatele cuvintelor lui?

Ce-mi dă această metodă? Putere!
Îmi oferă acces la resursele personale, la experiența acumulată, la capacitățile și calmul unui adult.

Un alt moment important ce apare în urma acestei pauze- îi permitem interlocuitorului să vorbească tot ce are pe suflet.

  • Lăsați-l să scoată din el absolut tot. Cu cât mai mult se va elibera de toate cuvinele care-i inundă creierul, cu atât el va fi mai dispus să vă asculte pe dumneavoastră. În tot aces timp fiți în poziția observatorului, care analizează vorbitorul fără a fi participant activ în discuție.

  • După ce persoana se va opri mulțumită că a avut ocazia să “se descarce”., spunem nișe fraze importante. “Eu te-am auscultat, eu te-am auzit. Eu am înțeles ce ai în vedere”. Acum în propoziții mai scurte spune-ți exact ceeea ce el a spus. Astfel noi îi arătăm persoanei că într-adevăr am ascultat atent câne el a vorbi.

  • Acum când interlocutorul este gata să vă asculte, d-voastră începeți a vorbi cu fraza “Acum te rog să mă uzi și tu pe mine”. E important să pronunțăm anume acest cuvânt- “Te rog să mă auzi”. Este o comandă simplă care orice creier este capabil să o prelucreze și să o aplice fără să renunțe la propriile emoții și interese.

  • Vorbim clar, concis, cu ton ÎNCET. Nici într-un caz nu ridicați tonul. Cu cît mai mult o să ridicați tonul, cu atât mai puțin vă vor percepe oamenii.

  • IMPORTANT! Toate cerințele le trecem prin noi. Aplicăm tehnica “ EU- mesaj”-nu folosiți cuvintele “tu trebuie așa, tu ești așa etc, dar “EU vrea, MIE mi-ar plăcea, eu simt”. Astfel persoana aude nu că el este rău, și problema este doar în el, dar voi aveți nevoie de ajutor, și poblema e în voi. Nimeni nu vrea să renunțe la propria identitate, dar fiecărui îi place să se simtă important.

Mai sus am spus că există conflicte reale și inventate. Le mai putem spune deschise și închise. Deschise sunt cele care vizează soluționearea unei neînțelegeri, cele închise ascund de fapt adevăratele motive a celui ce început conflictul.
Prin metoda observatoului, avem șansa de a vedea motiv conflictului, pentru că atunci când ești furtuna emoțiilor, e greu să înțelegi ce se întâmplă, de ce ești atacat, ce dorește persoana când începe o discuție mai aprinsă, uneori chiar amenințătoare.


Practicați metoda. Analizați filmele psihologice. La fel ar fi utile și diferite reality show. Acolo se observă bine deosebirea dintre tipurile de conflicte.
Priviți profund.
Nu pierdeți timpul pe discursuri fără sens.

Învățați să intrați corect într-un conflict real, și să ieșiți cît mai repede din cel inventat.

referințe:

http://www.umfcv.ro/ccop-evitarea-conflictului-sau-angajarea-in-conflict
http://amicel.cnpac.org.md/pentru-copii/conflictul-cauzele-si-solutionarea-acestuia
http://www.umfcv.ro/conflictul
https://ro.wikipedia.org/wiki/Conflict
https://www.myoutube.com/watch?v=Pn_ybJjvYsk&list=PLvcGCX3G3LN4HuNg7hN24O2Yc-b11ca0o