Cine sunt manipulatorii?

Manipularea psihologică este o metodă de a primi ceea ce dorești fără să observe mediul înconjurător, influențând percepția sau comportamentul celorlalți cu ajutorul unor tactici ascunse și abuzive. Manipulatorul își urmărește scopurile personale, provocând senzația de vină, rușine și frică, aducând un impact zonei de confort celorlalți.

Cele mai dese ori, fixarea acestor emoții au loc din primii ani de viață conștientă, și anume din copilărie. Când copilul nu vrea să-și strângă jucăriile ce aude de la părinți? “Uite ce dezordonat ești!”- respectiv la copil se fomează emoția rușinii. Dacă nu vrea să fie ascultător părintele zice că va veni nenea rău, va merge la nenea doctor, și atunci primim emoția fricii. Și multe alte exemple.

Cu cât mai des părinții folosesc așa metode de educare, cu atât sentimentul vinovăției, inferioriății și alte complexe formează rădăcini în conștientul copilului. Ele sunt purtate de-a lungul anilor fiind trezite de fiecare dată când se ivește vre-o situație prielnică pentru manifestarea lor.

De ce unele persoane decid să apeleze la manipulare în loc să-și exprime direct nevoile? Pentru că nu vor să ducă responsabilitatea pentru dorințele lor. Este plăcut când inițiativa de a ajuta și a oferi ceva vine de la cei din jur, și nu tu ești persoana care cere. Egoul vrea să arate bine în ochii săi și celorlalți, vrea să primească totul ușor, fără efort și să nu fie dator nimănui cu nimic.
Cât de neplăcut ar fi asta dar chiar prietenii sau familia pot fi principalii manipulatori în viața voastră. Nu toți au intenții rele. Unii pur și simplu nu sunt obișnuiți să-și urmărească propriile gânduri. Mai simplu spus, ei sunt învățați să trăiască și să primească totul manipulând alți oameni, și de obicei nu văd nimic rău în asta.

Dar este și altă categorie de oameni care cunoscând bine cum funcționează acest sistem, aplică tehnici de manipulare sistematic și conștient. Din aceștia fac parte marketologii și oamenii de afaceri. De ce o fac? Din simplul motiv că altfel voi nu veți cumpăra produsele lor.

Într-un fel sau altul este bine să recunoaștem și să nu cădem pradă în astfel de situații.

Care pot fi ele?

  1. Poate aveți prin cunoscuți pe cineva care mereu vă face cadouri, sau vă oferă ajutor chiar dacă nu cereți. Este posibil ca această persoană să vă țină în cârlig pentru eventualele necesități personale. Într-o zi vă puteți trezi cu rugăminte să-i luați copilul de la grădiniță, să împrumutați bani, mașina pe câteva zile și alte chestii neobișnuite pentru care nu erați pregătit, dar și să refuzați nu aveți curajul.
  2. Manipulator în companie- Mai des bărbații se folosesc de această tehnică când sunt la o serată cu mai multi oameni. Pentru a atrage toată atenția asupra propriei persoane în această seară, ei îs foarte interesați de toate necesitățile participanților, și le poate promite la mulți susținere și încurajare pe viitor. De exemplu cuiva îi zice că-l va ajuta cu găsirea unui loc de muncă, cuiva că are medici cunoscuți foarte buni. Astfel el cumpără atenția de care sunt flatați atât de mult. Uneori ei își îndeplinesc promisiunile dar cel mai des nu.
  3. Mamele, soțiile, femeile. De ce femeile? Sexul frumos este mai slab fizic decâ sexul masculin, de asta el caută să compenseze acest fapt prin alte metode de convingere ascunse. Mamele apelează la sănătatea și vârsta lor “fiica mea, te rog nu mă întrista pentru că mă va durea inima, mi se va ridica tensiunea” etc. Ce fac ele în așa mod? Apasă pe sentimentul vinovației copilului. Soțiile cel mai des implică copiii, iar unele manipulează chiar și cu actul sexual. “Dacă tu vei face așa, copiii vor plânge și vor avea nevoie de psiholog. Sau dacă nu vrei să faci cum vreau eu, o lună fără sex.” Desigur sunt niște manipulări destul de evidente, dar asta nu înseamnă că ele nu au loc să fie.
  4. Mesaje duble. Mesajele duble sunt atunci când cuvintele manipulatorului sunt în dezacord cu emoțiile lui. De exemplu “Hai hai, dute afară, dute afară. Vom vedea cât de bine îți va fi acolo.” Pe de o parte mama îți dă voie să mergi afară, dar pe de alta tonalitatea ei, destul de evident transmite mesajul nemulțumirii. Sau de exemplu mama zice lacrimi și un ton plângăreț “Nu fiica mea, nu veni în ospeție, vei veni când poți”. Cuvintele sunt “nu veni”, iar emoția este “vino”.
  5. Pendulul dragostei- când persoana face un pas în întâmpinare, un pas într-o parte. Întâi îți dă toată dragostea, apoi fără motive serioase îți arată toată nemulțumirea, și în cele mai rele cazuri aplică și tehnica boicotării. Pendulul dragostei este întâlnit atât la femei, cât și la bărbați. Chiar și multe mame apelează la el. Pentru ași atinge scopurile personale pot ignora persoana iubită sau copilul. Ce gânduri are persoana de pe cealaltă baricadă? “Ieri mă iubeau, astăzi nu mă mai iubesc, ieri eram foarte dorit, astăzi deja sunt foarte rău pentru el”. Trezesc sentimentul fricii arzătoare de a fi abandonat și respins. Se crează un pendul care împinge brusc omul de la emoții plăcute la emoțiile cele mai frustrante, a fi respins, vinovat, nedorit.
  6. Marketing, religia, cerșetorii. Această categorie manipulează cel mai abuziv din toate enumerate mai sus. Ea are un impact nu doar asupra emoțiilor sufltetești și complexelor,dar și asupra celor 5 simțuri de bază ale omului- văz, auz, miros, gust şi cel tactil.  Marketologii, religia mereu tind să vă atragă atenția prin mirosuri puternice, imagini atrăgătoare, expresive, panouri colorate. La magazine, consulțanții vă oferă degustări, probări, șamd. Luminile, culorile, chiar și muzica sunt îndreptate spe a influența percepția omului, și al dispune să consume și să cumpere cât mai mult, să doneze bani, să participe în activități religioase, să i se trezească sentimentul vinovăției și a fricii. Are loc o presare continuă. Atunci când donați bani cerșetorilor, de fapt susțineți activ această piață, și îmbogățiți oamenii care stau în spatele acestei afaceri. Cu ce scop dați banii? Pentru a scăpa de senzația de discomfort creată de înfățișarea acestor vagabonzi. Înțelegeți ideea? Majoritaea cerșetorilor intenționat se îmbracă cât mai murdar, cât mai nevoiaș, cu scopul de a trezi în oameni dorința de se simți importanți, buni atunci când ajuți pe cineva ce se află într-o situație grea. Dacă ați obișnuit să donați cerșetorilor, încercați data viitoare să treceți pe lângă ei fără să le dați nimic. Veți vedea cum crește în voi sentimentul vinovăției pentru așa numita indiferența față de ei.  Mai mult ca asta. În cazul când nu conștientizați această vină, dar ea neapărat va fi, subconștientul nesuportând-o și dorind să o anihileze, va crea situații pentru a  da sentimentul de pedepsire omului. Cum? Atunci când omul se împiedică, se lovește de ceva sau se întâmplă careva situații imprevizibile și neplăcute. Omul în așa cazuri gândește- “Iată n-am dat bani, dumnezeul m-a pedepsit. NU. Nu Dumnezeu v-a pedepsit, dar subconștientul a dorit să scape de acest sentiment și a găsit confirmare atunci când s-a întâmplat ceva neplăcut. Încercați să urmăriți data viitoare cauza efect, și să găsiți ca urmare a ce s-a întâmplat careva neplăcere.

În următorul articol vom discuta cum să nu facem față acestor situații, și să ieșim învingători din ele.

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Manipulare_psihologică
https://cristeastefan56.wixsite.com/schimbalumea/single-post/2017/10/18/Cum-să-tratezi-un-manipulator
https://www.youtube.com/watch?v=wtO6FtXleFE&list=PLvcGCX3G3LN4HuNg7hN24O2Yc-b11ca0o&index=2&frags=pl%2Cwn